sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Kuinka gerbiilihuone pysyy mahdollisimman pölyttömänä?

On aivan käsittämätöntä, kuinka paljon pölyä tulee n. neljästäkymmenestä gerbiilistä. Voin kertoa, että PALJON! Nyt kun gerbiilimäärä on gerbuhuoneessa kasvanut, olen ottanut hieman järeämmät aseet puhtaanapidossa käyttöön. Vaikka käytän mahdollisimman vähän pölyävää purua, niin kyllä sitä siitä huolimatta tulee tällä terramäärällä aika paljon.

Gerbiilihuoneessa leijaileva pöly voi vaikuttaa myös gerbiileihin, jotka hengittävät 24/7 gerbiilihuoneen ilmaa. Siksi huoneen ilman puhtaanapidon ylivoimainen ykkönen on ilmanpuhdistin. Meillä se on Elixair E400. Siitä löytyy markkinoiden paras puhdistuskyky.... toki uutena kallein hintakin. Käytettynä löysin tämän meidän pari vuotta vanhan yksilön nettikirpparilta  hintaan 50e. Ei paha! Toisaalta kyttäsin nettikirppareita useamman kuukauden. Yleensä näistä pyydetään 150-200e. Uutena ei tullut mieleenkään ostaa, sillä tämän hinta pyörii yli 600:ssa eurossa. Purunvaihdon aikaan käännän ilmanpuhdistimen kakkoselle, mutta muutoin puhdistin saa "pöhistä" ykkösellä. Onneksi tässä on pestävät suodattimet, sillä pölyä kertyy kennoihin ihan mukava määrä, joten lisäkustannuksia ylläpitoon ei sen enempää tule, kuin sähkö, minkä puhdistin kuluttaa.
                                       

Toinen tärkeä väline gerbolan puhtaanapidossa on kunnollinen, toimiva imuri. Meillä on oma imuri gerbiileille ja asuinhuonekäytössä on ihan erikseen toinen imuri. Vain siitä syystä, että en halua hienojakoisen pölyn leijailevan myös asuintiloihin. Itse olen ajatellut, että gerbiilihuoneeseen riittää vähän halvempikin imuri, sillä meidän kaksi edellistä imuria (Electrolux ja Volta) ovat sanoneet sopimuksensa irti, ilmeisesti rajun pölymäärän vuoksi. Ainoa kriteeri minulla on imurissa ollut, ettei se saa olla äänekäs ja imee hyvin. Molemmat toteutuu tässä meidän nykyisessä imurissa joka on vähän heppoisen oloinen, mutta ei kovin kallis. Se on Kärkkäiseltä ostettu Sencor Allegro

                                       

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/sencor-svc510gr-allegro-pölynimuri#spca


Hyvänä apuna puhtaanapidossa on myös ns. rikkaimuri, jolla saa näppärästi purut tasoilta ja gerbiilien terraarioiden päältä pois. Suosittelen mahdollisimman hiljaista versiota, ettei gerbiilit häiriinny... tosin meillä ne tuntuu olevan vain kiinnostuneita rikkaimurista ja tulevat kuikuilemaan suoraan siihen imurin alle. Sanoisinko, että tässäkään tapauksessa ei kannata ostaa sitä halvinta versiota, koska imukyky ei ole halvimmissa paras mahdollinen ja desibelitkin ovat niissä yleensä aivan eri luokkaa kuin kalliimmissa versioissa. Tässä tapauksessa on todettava, että halvalla ei saa hyvää ja kannattaa ostaa se kalliimpi.

Lisäksi puhtaanapidon apuna minulla on suihkepullossa oleva ikkunanpesuaine  jolla pyyhin terraarioiden laseja, sekä erilaisia mikrokuituliinoja ja pölyliinoja muuhun pyyhkimiseen. 

Erityisen takka olen siitä, että ruokia ei ole levällään lattioilla ja tasoilla. En halua että ulkona olevat hiiret keksivät tulla meidän "hiirulaan" hyville herkuille hekin. Koska teen jyväsekoitukseni itse, minulla on tietysti ylimääräisiä ruoantekotarpeita yllin kyllin. Varastoin ne meidän kylmään varastoon jonne ei hiirienkään pitäisi päästä. Varmuuden vuoksi olen myös siellä todella tarkkana, eli yhtään jyvää ei saa olla lattiolla ja kaikki on suljettuna tiiviisiin laatikoihin. Toistaiseksi olen ainakin säilynyt ilman hiiriongelmaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti