torstai 30. kesäkuuta 2016

Kokeilussa Hugro puuvillakuivike

Käydessäni paikallisessa eläinkaupassa, törmäsin Hugron puuvillakuivikkeeseen ja päätin kokeilla sitä poikasterraan mörttiröpön tilalta. Mörttiröpö on mielestäni todella kovaa, eikä siihen saa kaivettua minkäänlaisia tunneleita. Ensi tuntuma pellavakuivikkeeseen oli aika negatiivinen: Se tuntui käteen tahmealta ja tarttuvalta ja näytti epämääräisen tummalta. Epäilin, että se tarttuu gerbiilien turkkiinkin. Levitin sen terraan ja se tosiaankin sai terran näyttämään aika tummalta ja synkältä. Kuivike jäi myös ikäville paakuille ja epäilin, että kuinka pienet poikaset pystyvät liikkumaan terrassa moisten "möykkyjen" keskellä. Kuvasta näette, että kuivike ei ole kovin "silmiähivelevän" kaunista kun on tottunut isoon ja vaaleaan kutterilastuun.

                                              

Lievistä negatiivisista alkuajatuksista huolimatta puuvillakuivike on toiminut oikein hyvin, jos unohtaa sen tumman ulkonäön. Emon turkkiin ei tartu mitään, kuten alunperin kuvittelin, että tarttuu. Poikaset pystyvät hyvin liikkumaan, kuivikkeen paakut tasoittuvat käytön aikana. Poikasille muodostuu nätisti oma pesä kuivikkeeseen, mitä taas mörttiröpöön ei saa tehtyä. Puuvillakuivike ei myöskään pölise tippaakaan, mikä on loistojuttu ajatellen pienten gerbiilien pieniä hengitysteitä.  Poikasten nenään ei tunnu kertyvän "töhnää", kuten tavallisella kuivikkeilla (huom. poikaset olivat alkuun tavallisella kutterilla ja siirrettiin alle 2 viikon iässä puuvillakuivikkeelle jolloin töhkät nenistä hävisivät kokonaan. Ei tarvitse siis joka päivä pyyhkiä neniä puhtaaksi). Ainakaan toistaiseksi poikaset eivät naksu. Puuvillakuivikkeessa ei myöskään ole samanlaista hajua kuin mörttiröpössä joten liputan tästä lähtien puuvillakuivikkeen puolesta, on taatusti terveellisempi ja miellyttävämpi  valinta eläimellekin kuin haapahake. Suurin miinus tässä kuivikkeessa on sen hinta: Zooplussalla maksaa 40L n. 15e... eli se rajoittaa kyllä käytön aika tehokkaasti vain poikasterroihin. Onneksi poikasterroissa ei tarvita niin paljon kuiviketta, kuin muissa terroissa.

Uskallan väittää, että mikäli naksutauti johtuisi vain ja ainoastaan pölystä, naksujen pitäisi olla historiaa tästä lähtien meidän gerbolassa. Tosin epäilen kyllä, että pöly ei ole ainoa joka aiheuttaa naksutaudin, eli en usko että olemme kuitenkaan suojassa naksutaudilta yhtään sen enempää kuin ennenkään. Mutta katsotaan, kuinka käy.

                                    

Puuvillakuivikkeen plussat ja miinukset:

+ ei TODELLAKAAN pölyä
+ ei haise
+ pystyy tekemään pesiä ja kaivamaan tunneleita'
+pehmeä

-kallis
-ruma

Haapahakkeen plussat ja miinukset:

+ ei pölyä
+ valoisa ja siistin näköinen


-haisee
-ei voi kaivaa tunneleita tai pesiä
-kallis
-teräviä "palasia"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti